Nacionaliniai rumunų patiekalai ant lietuviško stalo (nuotraukos)

Kulinarija – tai nepaprastai senas tradicijas turintis maisto ruošimo menas. Sakoma, kad žmogus, tobulai išmanantis kulinarijos paslaptis, gamindamas pusryčius, pietus ir vakarienę, gali pasirūpinti visų šeimos narių sveikata ir papildyti kiekvieno iš jų organizmą gyvybine energija. Visa paslaptis slypi pačiame žmoguje!

Mes vis ieškome naujų bei neįtikėtinų skonio pojūčių, smagu, kai tenka išbandyti – kokie gardūs gali būti pagal kitų šalių nacionalinius receptus pagaminti patiekalai. VšĮ Kuršėnų politechnikos mokykloje veikia neformalaus ugdymo būrelis „Jaunieji konditeriai“ (vadovė Inga Rėvutienė). Kiekvieną trečiadienį po pamokų mokykloje pasklinda stebuklingi kvapai, kurie ne tik užburia savo įvairove, bet ir noru sekti paskui juos.

Būrelio vadovė I.Rėvutienė kartu su mokiniais gamino nacionalinius rumunų virtuvės patiekalus. Patirties gaminti išskirtinius valgius profesijos mokytoja ir būrelio nariai sėmėsi Rumunijoje, vykdant Leonardo da Vinci programos partnerysčių projektą „Kitchen and restaurant guide for starters“ Nr.LLP-LdV-PRT-2010-LT-0141. Projekto tikslas – susipažinti su kitų šalių virtuvės ir restorano gaminių ir paslaugų aspektais, sukurti projekto internetinę svetainę ir patalpinti joje parengtą bendrą mokomąją medžiagą – Europos virtuvės ir restorano vadovą, vykdyti mokinių mainų programas, gerinti Europos kulinarijos mokslą.

Mokomoji medžiaga pagal šį projektą jau yra parengta. Kiekvienas besidomintis gali ją rasti ne tik pagrindinėje partnerysčių projekto internetinėje svetainėje anglų kalba – http://fb4you.leogems.org, bet ir VšĮ Kuršėnų politechnikos mokyklos specialiai šiam projektui sukurtoje internetinėje svetainėje lietuvių kalba – http://politechnika.w3.lt/f&b4you/ .

Pasak būrelio narių, per praėjusius užsiėmimus jie jau gamino tradicinį rumunišką pyragą, kurio pasklidęs kvapas sužadino ne vieno mokyklos bendruomenės nario smalsumą: „…iš kur ir kas čia taip skaniai kvepia?“ Ir tai tik maža dalis to, ką jaunieji konditeriai ir virėjai gamino.

Profesijos mokytojos I.Rėvutienės projektinės patirties taikymas neapsiriboja vien tik neformaliu ugdymu. Praktinio mokymo metu mokytoja savo patirtimi dalijasi su virėjų specialybės mokiniais – gaminamos rumuniškos vištienos salotos ir kopūstų suktinukai. Ir vėl galime pasidžiaugti išradingais būsimaisiais virėjais, nes jų pagaminti patiekalai turi savo individualų kvapą. Iš kabineto sklindantis kvapas, kaip geroji dvasia, užpildo visas mokyklos erdves. Iškvėpintas technologijų kabinetas jauniesiems virėjams suteikia daug emocijų, o praeivių smalsumas ir pagyrimai kuria ypatingas nuotaikas.

Leonardo da Vinci programą Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir finansuoja Europos Komisija. Šis pranešimas atspindi tik autorių požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

VšĮ Kuršėnų politechnikos mokyklos projektų vadovė
Salvinija Paulauskienė

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>