Drąsučių bibliotekoje vyko renginys „Skambi Tėvų kalba“ (nuotraukos)

Spalio 9 dieną Drąsučių bibliotekoje skambėjo tarmiškos dainos, eilės, surengta paroda. Skambant liaudiškoms dainoms ir pasakojimams buvo pradėtas renginys „Skambi Tėvų kalba“, skirtas tarmių metams paminėti.

Renginį, kuriame skambėjo aukštaičių, žemaičių tarmės organizavo Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros centro Drąsučių filialo direktorė Inga Jonuškienė, bei Drąsučių filialo bibliotekininkė Asta Urbelienė. „Jau nuo senų laikų žmonės pastebėjo, kad laikui bėgant jų kalba kinta ir toliau vieni nuo kitų gyvenantys žmonės ima kalbėti šiek tiek skirtingai. Ne išimtis ir lietuvių tauta. Tarmėms, kaip ir pačiai lietuvių kalbai, kyla pavojus išnykti. Iš kaimų žmonės keliasi gyventi į miestus, kur susibūrę ima kalbėti bendrine kalba, o savąją tarmę užmiršta. Senoliai pasitraukia iš gyvenimo, šnektos taip ir neperdavę palikuonims. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog išnykusi tarmė nieko nekeičia, jog tarmės yra visiškai nereikalingos šiuolaikiniame pasaulyje. Tačiau, aš pritariu kalbininko Alekso Girdenio pasakytiems žodžiams, kad: „išnykusi tarmė yra didesnė tragedija žmonijai negu kokio vabaliuko ar gyvūno išnykimas, nes kartu su tarme miršta tam tikras unikalus žvilgsnis į pasaulį“ ir manau, jog tarmes būtina išsaugoti, nes kiekviena jų yra ypatinga ir unikali“ – kalbėjo Drąsučių filialo direktorė Inga Jonuškienė.

Vaizdžiai ir išsamiai apie lietuvių tarmes, patarmes ir šnektas pasakojo mokytoja Ona Pekštienė. Visi renginio dalyviai įdėmiai klausėsi ir bendravo su mokytoja, paskui buvo duota perskaityti ir patiems pateiktus žodžius žemaitiškai. Vaikams buvo keista, kad taip įdomiai yra tariami žodžiai.

Į renginį susirinko ne tik vaikai, bei jų tėveliai, bet ir svečiai: Šiaulių rajono savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Brijūnienė, Šiaulių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė, kuriems svarbi gimtoji tarmė, šnekta, brangus lietuviškas žodis.

Parengė Inga Jonuškienė

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>