Lietuva – šešiolikmetė panelė

Sveikinu su 16-uoju naujosios Lietuvos gimtadieniu! 16 metų – tai paauglystės laikotarpis. Mūsų šalis tampa jauna panele, mergina – kuri nebėra vaikas, tačiau dar nėra tapusi brandžia moterimi.

Paauglystė – labai įdomus laikmetis. Tai metas, kai žmogus auga, gražėja, turi krūvą ne visada realių svajonių. Tačiau tai taip pat yra metas, kai žmogus yra pasimetęs, besiblaškantis, nežinantis ko nori bei nežinantis kur eiti.

Aš norėčiau palyginti šiandieninę mūsų Lietuvą su ta šešiolikmete panele, kuri yra labai nepastovi, tai aktyvi, tai pasyvi ir labai neatspari žalingiems įpročiams. Paauglystės laikotarpyje labai sunku kovoti su problemomis – atrodo, kad dėl savų problemų yra kalti visi kiti, tačiau tik ne mes patys.

Jau kelerius metus Lietuva auga ir plėtojasi labai greitais tempais – reta kita valstybė Europoje gali pasigirti tokiu sparčiu ekonomikos augimu. Ekonomikos plėtra vis labiau juntama ne tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau ir kituose miestuose bei provincijoje. Tačiau turime ir begalę žalingų įpročių – tai politikų ir valdininkų savivaliavimas, įprotis duoti ir imti kyšius, nenorėjimas patiems spręsti savo problemų ir laukimas kad kitas/kiti padarytų darbus už mus. Šiaulių rajono savivaldybės taryba ir ten kaistančios aistros labai primena paauglių rietenas kovojant dėl to, kuris teisesnis.

Ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti, kad ta paauglė panelė atsisakytų žalingų įpročių ir taptų protingesne, žavesne ir simpatiškesne mergina?

Mano nuomone, turėtume būti aktyvesni dalyvaudami savo bendruomenės gyvenime, burtis į nevyriausybines organizacijas, prisidėti prie savo pačių problemų sprendimo.

Kiek iš mūsų per pastaruosius keletą metų po darbo, po pamokų ar studijų drauge su bendraminčiais kūrė, įgyvendino savo iniciatyvas, kritikavo valdžią bei siūlė alternatyvas?

Mano nuomone, aktyvesnis mūsų dalyvavimas bendruomenės gyvenime, politiniais ar pilietiniais klausimais vis dar tebėra kelias, kurį būtina nueiti siekiant geresnių pokyčių Lietuvoje, mūsų rajone, mieste ar gatvėje. Girdėjau apie besikuriančią ir daug idėjų bei planų savo aplinką bei gerovę susitvarkyti turinčią Pavenčių bendruomenę, internete jau trejus metus susikūrusi virtuali Kuršėnų miesto bendruomenė. Tai pirmieji, tačiau labai svarbūs žingsniai prisiimant atsakomybę už save, savo gatvę ar rajoną.

Kaip teigia akademikas Eduardas Vilkas, „Ačiū Dievui, laukinius laikus Lietuva pergyveno ir, nepaisant nelengvos vaikystės, darosi vis simpatiškesnė ir gal protingesnė.“. Norėčiau palinkėti, kad kiekvienas iš mūsų prisidėtume prie tos panelės augimo. O šiandien, kaip ir dera, atšvęsti 16-ąjį gimtadienį, kaip tai moka šešiolikmečiai. Su švente!

Vytenis Kviklys

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>