Rajono lituanistų išvyka į Kudirkos Naumiestį

Niekam ne paslaptis, kad mokytojai žingeidūs žmonės, tad neatsitiktinai  vienas iš mūsų pomėgių – kelionės, kurios padeda pažinti savo kraštą. Taigi mes, grupė Šiaulių rajono lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų, šį auksinį rudenį susiruošėme pakeliauti – aplankyti Kudirkos Naumiestį – V. Kudirkos, vieno iš lietuvių tautinio sąjūdžio ideologų, miestą. Mums pasisekė, nes turėjome nuostabią gidę, kilusią iš šio krašto –  profesorę Giedrę Čepaitienę, didžiulę šio krašto patriotę, parengusią knygas apie Kudirkos Naumiestį ir V. Kudirką, Lietuvos himno autorių. Aplankėme visas vietas, susijusias su šio poeto ir „Varpo“  – vieno iš pirmųjų lietuviškų laikraščių – redaktoriumi: jo vardu pavadintą mokyklą, aikštę su paminklu, muziejų, kapą. Visur mus lydėjo šio miestelio esamos ar buvusios mokytojos, įdomiai pasakojusios apie šio krašto šviesuolį, tiek daug nusipelniusį Lietuvai.

Šie metai paskelbti Piliakalnių metais.  Tad vos pervažiavę Jurbarko tiltą, beje, ilgiausią automobilių tiltą Lietuvoje (494m.), pasukome į dešinę, į Saudargus – piliakalnių ir knygnešių atminties žemę. Tik dvi vietovės Lietuvoje turi po penkis išlikusius piliakalnius – mūsų valstybės susidarymo centras Kernavė ir viena iš stipriausių Žemaitijos tvirtovių – Saudargas. Taigi apžiūrėjome šią ypatingą vietą: grožėjomės nuo piliakalnių viršūnių atsiveriančiais vaizdingais peizažais, Nemuno vingiais, susidomėję klausėmės vietinės istorikės. Saudargų kapinėse pagerbėme kunigo M. Sederevičiaus , visuomenėje pagarbiai knygnešių tėvu vadinamo, atminimą – uždegėme žvakelę ant jo kapą.

Kelionė išties pavyko – ne tik aplankėme nematytas vietas (daugelis net nebuvome girdėję apie Sudargų piliakalnius), pagerbėme Lietuvai nusipelniusių žmonių atminimą, prisiminėme jų didžius darbus, bet ir turėjome progos pabendrauti su savo rajono įvairių mokyklų kolegomis nekasdieniškoje aplinkoje.

an

Šiaulių r. lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų metodinės grupės pirmininkė Jolanta Reimerienė

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>