Piešinių paroda „Neįgaliųjų jausmų spalvos“ (nuotraukos)

Gegužės 30 d. Seimo II rūmų parodų galerijoje buvo pristatyta viešosios įstaigos „Dienos centras sutrikusio intelekto asmenims“ ir Kuršėnų meno mokyklos įgyvendinto projekto piešinių paroda. Nuostabūs piešiniai – praėjusiais metais įgyvendinto projekto „Neįgaliųjų jausmų spalvos“ rezultatas.

Siekiant suartinti visiškai skirtingų pasaulių asmenis, buvo organizuojami įstaigos lankytojų ir Kuršėnų meno mokyklos mokinių grupiniai ir individualūs susitikimai. Perprasti neįgaliųjų vidinį pasaulį padėjo įstaigos darbuotojų istorijos, kurios parašytos taip, kaip savo mintis reiškia proto negalią turintys asmenys. Nekalbančių lankytojų gyvenimo istorijas, suderintas su tėvais/globėjais, darbuotojai perteikė įsijautę į jų patiriamus jausmus, išgyvenimus. Kuršėnų meno mokyklos mokiniai susipažinę su įstaigos lankytojais, jų gyvenimo istorijomis savo susikurtus vaizdinius įprasmino piešiniuose. Kiekvienas paveikslas – tai negalią turinčio žmogaus, jo išgyvenamų jausmų atspindys. Siekiant projekto idėjos viešinimo ir pozityvių nuostatų apie neįgaliuosius skleidimo buvo suorganizuota piešinių paroda Šiaulių rajono kultūros centre. Vėliau keletą savaičių paroda puošė Šiaulių rajono savivaldybės administracijos patalpas.

Šiais metais buvo nuspręsta tęsti ankstesnio projekto idėjas, nes tai teikia didelę naudą šviečiant ir priartinant žmones prie proto negalią turinčių asmenų. Gavus finansavimą projektui „Neįgaliųjų jausmų spalvos-2“ iš Šiaulių rajono savivaldybės administracijos per Jaunimo reikalų tarybą, suorganizuota paroda Lietuvos Respublikos Seime.

Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vyriausiasis režisierius Zenonas Gestautas pakvietė Seimo Pirmininko pirmąją pavaduotoją Rimą Baškienę atverti parodą. Renginio dalyvius pasveikino Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras. Projektą ir piešinių parodą „Neįgaliųjų jausmų spalvos“ pristatė viešosios įstaigos „Dienos centro sutrikusio intelekto asmenims“ direktorė Virginija Norvaišienė ir Kuršėnų meno mokyklos dailės studijos mokytojos Indira Zebčiukienė, Dalia Jokubauskienė. Gražių žodžių apie parodą negailėjo Seimo nariai Antanas Vinkus ir Justas Džiugelis. Renginio metu dalyviams padovanotos knygos, sukurtos iš istorijų apie Įstaigos neįgaliuosius ir Kuršėnų meno mokyklos mokinių iliustracijų, iš karoliukų suverti, Įstaigos logotipą simbolizuojantys medeliai bei tautiški angeliukai. Tikėtina, kad ši ekspozicija padės geriau pažinti proto negalią turinčių asmenų vidinį pasaulį, patiriamus jausmus, paskatins susimąstyti, kokie mes visi skirtingi, tačiau tuo pačiu išskirtiniai ir vertingi.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>