REKLAMA
Aktualijos Kultūra Jaunimas Sportas Sveikata Interviu Kuršėniškių nuomonė Kuršėnai spaudoje Pranešk apie įvykį

Virtuvės maniakas Mantvydas Riškus: „Bandykite, nebijokite ir eksperimentuokite”

Vieną šaltą žiemos dieną kalbėjomės su jau visoje Lietuvoje žinomu virtuvės virtuozu, aktyviuoju ir nuotaikinguoju Mantvydu Riškumi. Atvirai ir nuoširdžiai pasikalbėjome apie virtuvę, maistą, jo ateitį ir pasiekimus. Tikiuosi, kad šis interviu bus itin įdomus, o Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokiniai, jų tėvai (globėjai, rūpintojai) ir mokytojai geriau pažins „Svajonių šefu” tituluojamą virtuvės guru.

– Mantvydai, papasakok, nuo ko viskas prasidėjo. Koks buvo pirmasis patiekalas, kurį gaminai?

– Nėra tam tikros pradžios, nuo ko viskas prasidėjo. Manau, daugelyje dalykų viskas taip ir vyksta. Pradedi daryti kažką po truputį ir tai susideda iš daug detalių. Iš pradžių stebėdavau, kaip gamina kiti, paskui pradėdavau pats galvoti, kad būtų gerai ir pačiam pasigaminti tą patiekalą. Po to bandydavau, skaitydavau, kaip ir ką pasigaminti. Su broliu pradėjome gaminti tortilijas, po jų sekė daugybė bandymų, kurie būdavo itin paprasti. Retkarčiais būdavo nevalgoma, tačiau kartais pavykdavo labai skaniai. Vėliau po truputį atradau picas, duoną, o dabar gaminu viską, ką tik sugalvoju (juokiasi).

– Kas tvarko virtuvę ir plauna indus po Tavo darbo? Ar taip ir palieki didelę netvarką?

– Šitas klausimas būtent tas, kurio bijojau (juokiasi). Maistą gaminti smagu, bet virtuvės tvarkymas vienintelė priežastis, dėl kurios aš nemėgstu gaminti. Žinoma, kiekvienas darbas turi savų minusų. Priklauso nuo nuotaikos. Jeigu turiu laiko, tai visada susitvarkau, tačiau dažnai padeda mama. Jei gaminu su draugais, tai pasiskirstome darbus: vienas būna plovėjas, kiti sous-chef’ai (virtuvės darbo ir valdymo ekspertai užima antrąją vietą virtuvėje pagal pareigas – red. past.) ir šitaip susitvarkome.

– Kokie būtų trys kriterijai norint pažinti maistą? Dėl ko būtent jie?

– Visų pirma, turi būti jį paragavęs, žinoti, kas tai yra, ir suprasti patiekalo skonį. Po to turi sugebėti jį padaryti, mokėti technikas ir žinoti, ką reikia atlikti norint pasiekti būtent tokį skonį ir vaizdą. Trečia, būtina įgyti praktikos, bandyti ir tobulinti tuos pačius patiekalus.

– Papasakok apie „52 kartai” (52times – red. past.). Koks tai projektas ir kaip su juo susipažinai?

– Labai džiugu, kad paklausei. Šis projektas labai ypatingas, man davęs labai daug nepakartojamų prisiminimų. Po „Dream Chef“ konkurso mane atrado fotografas Robertas Daškevičius ir pasiūlė dalyvauti jo projekte „52 kartai“. Jis kvietė geriausius šefus, kurie yra šiek tiek kitokie negu visi kiti, turi kažką savitą. Kai mane pakvietė, labai apsidžiaugiau (šypsosi). Nuvykęs į Vilnių, sukūriau savo keturis patiekalus. Mes juos ragavome, taip pat fotografavome. Nuotraukų darymas vyko labai įdomiai, visa fotosesija buvo susijusi su cementu ir dulkėmis. Pagamindavau patiekalą, jo šiek tiek paragaudavome ir vieną lėkštę dėdavome arba mesdavome į dulkes. Jos sukeldavo debesį. Viską fotografavome su labai geromis kameromis, todėl gaudavosi ypatingos nuotraukos. Kai grįžau namo, po kelių savaičių jos buvo įkeltos į projekto svetainę „52times“. Šią žiemą buvo išleista knyga „52 kartai“. Kas nori, tikrai gali ją įsigyti. Knyga verta dėmesio. Taip pat gali joje ir mane pamatyti (juokiasi).

– Iš ko semiesi idėjų?

– Tikriausiai nuskambės juokingai, bet dažniausiai patiekalo neplanuoju, paprastai kažką nusiperku, po to žiūriu, ką turiu, ir iš to bandau pagaminti kažką ypatingo, nes tik taip priverti save tobulėti ir atrasti ką nors naujo. Mintyse turiu patiekalo formulę, į savo gaminį visada stengiuosi įterpti riebalų, angliavandenių ir baltymų, kalbant kitais aspektais norisi pagaminti padažą arba piure (pran. purée), į kurį būtų galimą padažyti mėsą, taip pat norisi daržovių ar ko nors blanširuoto. Aš labai mėgstu žaisti su skoniais, man labai artima azijiečių virtuvė, visuomet stengiuosi derinti penkis skonius: saldus, rūgštus, sūrus, kartus ir aštrus. Turint visus šiuos dalykus išgaunamas puikus balansas.

– Kokie šefai Tau artimiausi?

– Dabar net nežinau, tačiau iš lietuvių tai Martynas Praškevičius. Jis labai mėgsta eksperimentuoti ir padaro paprastus, tačiau labai skanius valgius. Tomas Rimydis – šefas, besidomintis istorine lietuvių virtuve. Jis kiekvieną patiekalą pateikia su sava istorija, o tai suteikia tam tikro ypatingumo. Trečio šefo nepasakyčiau, nes Lietuvoje jų tikrai daug ir kiekvienas savitas bei įdomus.

– Manau, dauguma žino, kad kepi puikią naminio raugo duoną, o ar yra tekę ją kepti tradiciškai, naudojant didelę senovinę krosnį?

– Ši tema man labai artima, nes tik pradėjęs gaminti labai norėjau pasistatyti savo krosnį. Buvau pasidaręs maketus, ruošiausi viską daryti, bet kadangi dar gyvenu su tėvais, šį projektą atidėjau ateičiai, kada turėsiu savo nuosavą namą. Naudoti senovinės krosnies, kurią kūreni malkomis, dar neteko, tačiau labai norėčiau.

– Daug kartų esi sakęs, kad desertai Tavo silpnoji vieta, tad koks desertas Tau visada pavyksta?

– Manau, desertai visada būna skanūs, nes jie saldūs ir patinka beveik kiekvienam, bet nežinau, ar galėčiau sakyti, kad kuris nors vienas desertas man visada pavyksta puikiai, nes kartais būna tokių dienų, kai viskas nesiseka. Man labai patinka obuolių „Tarte Tatin“ desertas. Kiek esu daręs, visada pavyksta itin skanus. Taip pat „Madeilenes“ (prancūziški sviestiniai sausainiai), Crème brûlée, eklerai, suflė.

– Ką darai su nepavykusiais gaminiais? Kaip juos prikeli antram gyvenimui? Ar tokių nesėkmių vis dar būna?

– Nežinau, ar galiu taip sakyti, bet, manau, kad nėra nepavykusio patiekalo. Dažniausiai jis yra nepadarytas iki galo, todėl visada galima kažką pakeisti. Žinoma,  tada jo nebeprikelsi ir esi dėl to kaltas, bet su patiekalais, kuriuos gali pataisyti, gali pataisyti, visada bandai atrasti būdą, nors tai ir būna žymiai ilgesnis procesas. Pavyzdžiui, sudeginus duoną galima pasidaryti girą, manau, tai pats geriausias būdas. Manau, reikia žinoti ar atrasti triukus, kaip sutvarkyti patiekalą ir iš jo išspausti maksimumą.

– Užsiminei apie studijas. Ką ir kur žadi studijuoti?

– Galbūt visi tikėsis, kad studijuosiu kulinarijos meną, bet nusprendžiau studijuoti aukštąjį mokslą, ko gero, Kauno technologijos universitete maisto technologijas, nes turiu turėti atsarginį planą. Nežinau, ar aš noriu dirbti virtuvėje, nes šią vasarą dirbau jose ir supratau, kad tai sunkus darbas. Taigi, pasimokysiu universitete, pabandysiu dirbti pusė etato restoranuose, gal vėl atrasiu norą būti virtuvėje ir ten praleisti didžiąją savo laiko dalį, bet jeigu taip nepavyks, baigsiu aukštąjį mokslą, ieškosiu specialybės, tačiau ji vis tiek bus susijusi su maistu.

– Ar esi geras mokytojas? Ar sugebėtum išmokyti žmogų gaminimo pagrindų?

– Geru mokytoju savęs nelaikyčiau, nes nemoku gerai aiškinti, kartais galvoje turiu šimtą žodžių, o pasakau tik du. Tačiau, manau, kad pamokyti gaminti tikrai galėčiau, nes tai ne mokslas apie raketas, tik reikia turėti noro ir užsispyrimo (šypsosi).

– Dalyvavai „Samsung Galaxy“ šou „Svajonių šefas“. Jei turėtum galimybę, ar dalyvautum panašiame renginyje?

– Manau, taip. Pirmiausia, nes šou metu neparodžiau visų savo galimybių, galėjau tikrai geriau, per šiuos kelis metus dar labiau patobulėjau. Tikrai (juokiasi). Patarčiau ir kitiems sudalyvauti tokiame projekte, nes kiekvienas toks renginys žmogui suteikia  ypatingų potyrių, prisiminimų ir patirties, o tai yra labai svarbu, nes būtent tokius įvykius gali prisiminti visą likusį gyvenimą.

– Kokiu receptu, kuriam užtektų vos 15 minučių, galėtum pasidalyti su KLIG’iečiais?

– Vienas žodis Stir-Fry (kiniečių gaminimo technika, gaminant maistas kepinamas mažame kiekyje aliejaus naudojant specialią gilią keptuvę – red. past.)

–Ko palinkėtum KLIG’iečiams, norintiems žengti pirmuosius žingsnius virtuvėje, tačiau bijantiems suklysti? Kaip juos motyvuotum?

– Palinkėčiau pamiršti baimę, juk tereikia turėti tik noro. Nepamirškite, kad klysti normalu ir jeigu jums viskas pavyks iš pirmo karto, bus netgi keista. Atraskite tą džiaugsmą virtuvėje, išmokite džiaugtis tuo, ką darote. Tada, kai suprasite, kad mokate, kilstelėkite kartelę aukščiau, bandykite, nebijokite ir eksperimentuokite.

5/18/25

Mantvydui pateikiami šeši klausimai. Jis turi įsivaizduoti, kaip į juos atsakytų būdamas penkerių, aštuoniolikos (dabar) ir ateityje būdamas dvidešimt penkerių metų amžiaus.

Penkeri metai

– Kuo norėtum būti užaugęs?

– Draudimų vadovu.

– Ko labiausiai bijai?

– Aukščio.

– Ką labiausiai myli?

– Tėvus.

– Kas Tavo geriausias draugas?

– Nepamenu (šypsosi). Edgaras.

– Ko labiausiai nekenti?

– Nesėkmių.

– Kokia Tavo didžiausia svajonė?

– Pritapti prie kitų.

Aštuoniolika metų

– Kuo norėtum būti užaugęs?

– Noriu tęsti savo pomėgius ir iš kai kurių uždirbti.

– Ko labiausiai bijai?

– Nepabandyti, nepatirti visko, ką gali.

– Ką labiausiai myli?

– Artimuosius ir draugus

– Kas Tavo geriausias draugas?

– Nėra vieno, jų daug.

– Ko labiausiai nekenti?

– Baimių.

– Kokia Tavo didžiausia svajonė?

– Suderinti pomėgius su darbu ir patirti ypatingų įspūdžių.

Dvidešimt penkeri metai

– Kuo norėtum būti užaugęs?

– Tuo, kuo esu.

– Ko labiausiai bijai?

– Vis dar to, kad galiu kažko nepatirti.

– Ką labiausiai myli?

– Šeimą ir draugus.

– Kas Tavo geriausias draugas?

– Čia jau gyvenimas pasakys (juokiasi)

– Ko labiausiai nekenti?

– Baimių.

– Kokia Tavo didžiausia svajonė?

– Manau, turėsiu jau naujų svajonių.

BLITZ KLAUSIMAI

– Skaniausias gėrimas?

– Kombucha (fermentuotas arbatos gėrimas – red. past.) arba gira.

– Skaniausias vaisius?

– Kriaušė.

– Trys žodžiai, geriausiai Tave apibūdinantys.

– Užsispyręs, pasitikintis ir linksmas.

– Klaida, kurios norėtum nebepakartoti?

– Galvojimas vien tik apie save.

– Geriausia proga išeiti iš komforto zonos?

– Padaryti tai, ko nesi daręs prieš tai.

– Geriausias su maistu susijęs YouTube kanalas?

– SORTEDfood, Alex French Guy Cooking, FOODtube, Brothers Green Eats.

– Ką šiame gyvenime darai kitaip nei kiti žmonės?

– Labai dažnai atsipalaiduoju ir negalvoju, ką kiti galvoja apie mane.

– Geriausia skaityta knyga, susijusi su maistu?

– Yra labai daug gerų knygų. Mano pirmoji perskaityta knyga „100 geriausių visų laikų receptų“ ir „Chinese cuisine“ („Kinų virtuvė” – red. past.)

– Mėgstamiausias muzikos žanras?

– Šitas klausimas sunkus (šypsosi). Labai myliu muziką, todėl negaliu į jį atsakyti.

– Labiausiai patinkanti sporto šaka.

–Tinklinis.

– Geriausias matytas filmas?

– Filmas „Meet Joe Black” („Džo Bleko viešnagė” – red. past.)

– Svajonių šalis?

– Prancūzijos Provansas.

Esu labai dėkingas Mantvydui už galimybę pakalbėti su juo. Tikiuosi, kad šis interviu jam buvo įdomus ir neįprastas. Na, o aš pasisėmiau patirties ir įgijau daugybę žinių apie maistą.

AČIŪ

Kipras Kunigėlis, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos naujienlaiškio žurnalistas

  • Siųsti draugui
  • Komentuoti

Siųsti draugui

Jūsų vardas (būtinas)

Jūsų el. paštas (būtinas)

Draugo vardas (būtinas)

Draugo el. paštas (būtinas)

Jūsų žinutė draugui

Saugos kodas:
captcha

Įveskite saugos kodą:

Komentuoti

Connect with Facebook

Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

REKLAMA

Parodos

Balandžio mėn.
Pirmadienį – penktadienį nuo 10 val. iki 17 val. Kuršėnų kultūros centro kalendorių ekspozicija (Ventos g. 11A, Kuršėnai) Kalendorių ekspozicija „Senieji kalendoriai“. Ekspoziciją galite aplankyti kasdien (išskyrus savaitgalius) ir visų kultūros centre vyksiančių renginių metu. Dėl ekspozicijos lankymo grupėms su nemokamu gidu prašome iš anksto susitarti telefonu (8-41) 50 80 52 arba el. paštu kursenukultura@gmail.com

Iki balandžio 5 d.
Pirmadieniais-penktadieniais 9 – 19 val. Kuršėnų kultūros centro parodų salėje (Ventos g. 11A, Kuršėnai) Kuršėnų meno mokyklos dailės skyriaus auklėtinių kūrybos darbų paroda „Mes – žemaičiai“.

Iki balandžio 19 d.
Pirmadieniais-penktadieniais
8 – 17 val. Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, (Ventos g. 7A, Kuršėnai) tautodailininko, medžio drožėjo Egidijaus Žilinsko autorinių darbų paroda.

EDUKACINĖ VEIKLA

Balandžio mėnesį
8 – 17 val. Pirmadieniais-penktadieniais Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, (Ventos g. 7A, Kuršėnai) keramikos (lipdymo, žiedimo, dekoravimo), sausos vilnos vėlimo, kiaušinių marginimo vašku, juostų pynimo, kalėdinių žaislų varstymo iš šiaudų edukaciniai užsiėmimai. Priimamos grupės: 1,5 val. vaikui 2,00 Eur, 1,5 val. suaugusiam 4,00 Eur. Užsiėmimų datą ir laiką derinti tel. ( 8-41) 58 34 22.

Kiekvieną pirmadienį ir trečiadienį
19 val. Kuršėnų kultūros centro choreografijos  salėje aerobikos užsiėmimai „Kangoo Jumps“. Abonemento kaina 35 Eur. Pirmas užsiėmimas nemokamai.

Užfiksavote įvykį? Buvote renginyje? Turite gražių nuotraukų su Kuršėnais? Rašykite mums el. paštu: kursenai@kursenai.lt ir mes tai paskelbsime!

Kopijuoti, platinti galima tik gavus raštišką ar žodinį Kūrybinės raiškos centro sutikimą.

Visos teisės saugomos. © 2012
Kūrybinės raiškos centras

Tapkite Kursenai.lt žurnalistu!

Turite naujienų?

Susisiekite su mumis!

Reklamuokitės mūsų portale

Ką aplankyti Kuršėnuose?

Ką veikti Kuršėnuose?

Ieškote naudingos informacijos?

Susipažinkite su komentavimo taisyklėmis

Valdytojas:

 

 

Portalas:

Mus galite rasti: