Bonsas – kainos ir kur pirkti Lietuvoje

Bonsas (japoniškai pažodžiui reiškia „medis vazonėlyje”) – tai tradicinis japoniškas medelių auginimo ir puoselėjimo menas. Tai ne vien tik mažų medžių auginimas vazonuose, bet ir kruopštus jų formavimas siekiant sukurti miniatiūrines natūralių medžių kopijas. Bonsai medeliai pasižymi harmoninga proporcija. 

Ką reikia žinoti apie jų auginimą?

Bonsai auginimo principai, šios bonsų pušys reikalauja tam tikrų žinių:

Tinkamos rūšies pasirinkimas: ne visi medžiai tinka bonsų auginimui. Dažniausiai naudojamos mažalapės, lėtai augančios rūšys..

  1. Vazono parinkimas: vazonai paprastai būna negilūs ir platūs, pagaminti iš keramikos ar porceliano. Vazono dydis turėtų atitikti medžio dydį ir šaknų sistemą.
  2. Persodinimas: bonsai medeliai persodinami kas 2–3 metus, kai šaknų sistema išauga iš vazono. Persodinimo metu atnaujinamas dirvožemis, apgenėjamos šaknys ir formuojama medžio forma.
  3. Laistymas: bonsai reikia reguliariai laistyti, tačiau ne per daug, nes tai gali sukelti šaknų puvimą. Svarbu užtikrinti, kad dirvožemis būtų tolygiai drėgnas, bet ne permirkęs.

Tręšimas: bopavasarį ir vasarą subalansuotomis trąšomis, skirtomis kambariniams augalams. Trąšų kiekis ir dažnumas priklauso nuo medžio rūšies ir amžiaus.

  1. Genėjimas: genėjimas yra esminė bonsų auginimo dalis. Reguliarus genėjimas padeda formuoti medžio formą, skatinti šakojimąsi ir kontroliuoti augimą.
  2. formavimas: galima formuoti bonsai medžių šakas ir liemenes. Tai reikia daryti atsargiai, kad nepažeistumėte medžio.
  1. f) ligos ir kenkėjai: bonsai, kaip ir kiti augalai, gali būti pažeisti ligų ir kenkėjų. Svarbu reguliariai apžiūrėti medžius ir imtis atitinkamų priemonių, jei pastebima problemų.

Štai keli vertingi patarimai:

  1. Pasirinkite augalų rūšį, tinkamą bonsų auginimui. Pradedantiesiems rekomenduojamos mažalapės, lėtai augančios rūšys, tokios kaip pušys, klevai, azalijos, sambukai.
  2. Atsižvelkite į savo auginimo sąlygas – ar galite auginti bonsą lauke, ar patalpose.
  3. Įvertinkite savo patirtį ir įgūdžius – sudėtingesnės rūšys reikalauja daugiau priežiūros ir patirties.
  1. Vazono parinkimas.Vazono dydis turėtų atitikti medžio dydį ir šaknų sistemą.

Kiek kainuoja?

Bonsų medelių kainos gali labai skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių:

  1. Rūšis:kai kurios bonsai rūšys, pavyzdžiui, pušys ir klevai, yra brangesnės nei kitos, pavyzdžiui, sambukai ir azalijos. 
  2. Amžius ir dydis: kuo senesnis ir didesnis bonsas, tuo jis brangesnis. Jauni ir maži bonsai paprastai kainuoja pigiau.
  3. Kilmė: Bonsai medeliai, auginti patyrusių meistrų ar garsiose medelynuose, paprastai kainuoja daugiau nei masiškai gaminami medeliai.
  4. Kokybė: Bonsų kokybė vertinama pagal medžio sveikatą, formą, šaknų sistemą ir kitus veiksnius. Aukštos kokybės bonsai kainuos daugiau nei žemesnės kokybės medeliai.

Lietuvoje bonsų medelių kainos gali svyruoti nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių eurų.

Kur galima įsigyti šių augalų?

Na, o pabaigai pateikiame  daugiau informacijos, kur galima įsigyti šių medelių.

  1. BonsaiVilnius: Įsikūręs Vilniuje, šis medelynas siūlo platų bonsų medelių asortimentą, įskaitant pradedantiesiems tinkamus medelius, taip pat retesnes rūšis ir stilius. Jie taip pat teikia konsultacijas ir pamokas apie bonsų priežiūrą.

Megaplantas: Šis medelynas, įsikūręs Kaune, siūlo įvairius bonsus, įskaitant lauko ir kambarinius medelius. Jie taip pat prekiauja bonsų reikmenimis ir dirvožemiu.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>