Kiek Kuršėnuose „iškepta“ juodų diržų?

Kuršėnuose kiokušin karatė sporto šaka skaičiuoja 31-uosius gyvavimo metus. Nuo to laiko kai 1994 m. Vygandas Milieška ir Egidijus Jankus pradėjo vesti treniruotes „Pirmos vidurinės“ rūsyje (Stasio Anglickio progimnazija), vėliau kultūros namų diskotekų salėje, vėliau sugrįžta į L. Ivinskio gimnazijos rūsį, o dabar keturiolikti metai sporto mokyklos pastate įkurtose moderniose patalpose, kiokušin karatė sporto šaką išbandė daugelis, Kuršėnuose augančių vaikų ir jaunimo. Vieni kelias dienas ar savaites kiti keliolika ar dvidešimt ir daugiau metų. Tik tie, kurie karatė užsiima didžiąją savo gyvenimo dalį supranta, kad tai ne sporto šaka, o gyvenimo būdas, priklausymas nuostabiai ir teisingai bendruomenei. (Iš japonų k. KYOKU – galutinis, SHIN – tiesa ar tikrovė, KAI – susitikti, susijungti. Kyokushinkai – „Absoliučios tiesos bendruomenė“)

Šiuo metu kiokušin karatė sporto šaką sporto klube DAO ir Kuršėnų sporto mokykloje kultivuoja virš 70 sportininkų, ne maža dalis garsina mūsų rajoną turnyruose ir aukšto lygio čempionatuose, bet šį kartą ne apie tai. Šį kartą apie diržų sistemą ir juodą diržą, -Kas tai?

Kiekvienas pradėjęs lankyti kiokušin karatė treniruotes, nusprendęs eiti šiuo keliu užsivelka baltą kimono ir užsiriša baltą diržą, kuris reiškią pradžią, švarų lapą. Čia ir prasideda kelionė link juodo diržo, kuri gali trukti nuo 7-8 metų iki …. kiekvienam individualiai. Pirmasis egzaminas, kuris susideda iš smūgių, blokų, stovėsenų, teorinių žinių ir fizinio pasirengimo pademonstravimo išlaikiusiam suteikia galimybę užsirišti oranžinį mokinio diržą reiškiantį – 10 KYU. Kiti egzaminai, laikomi, įvairiaspalviai, mokinio diržai mažėjančia tvarka nuo 10 KYU iki 1 KYU tai vis sudėtingėjanti programa, sudėtingesni veiksmai vis aukštesni reikalavimai, siekiant parodyti patobulintą jau išlaikytą techniką ir atlikti naujos technikos veiksmus bei fizinio pasirengimo testus aukštesniame lygmenyje. Nuo 6 kyu, geltono  (kovinio diržo) egzamine prasideda ir kovos. Pirmam koviniam diržui reikia sukovoti iš eilės 10 kovų po 1 minutę su skirtingais partneriais, kurie dažniausiai  ateina kovoti pailsėję. Palaipsniui kylantys reikalavimai ir sudėtingėjanti programa moko siekti tikslo, nepasiduoti ir vertinti ne tik sistemą, bet ir disciplinuotai gerbti aukštesnio rango (diržo) savininką, vertinti jo pasiektą lygį. Išugdytos vertybės praverčia ir kasdieniniame gyvenime.

Visi siekiantys laikyti juodą diržą turi būti pilnamečiai, sulaukę 18 metų, egzamino metu pagal reikalavimus atitikti technikos lygmenį nuo 10 KYU iki 1 KYU bei 1 DAN (patikrinimas trunka iki 3 valandų).  Po technikos egzamino reikia atlikti paskirtas kata – karatė technikos kompleksinius judesius (kova su šešėliu) ir kumite – 30 kontaktinių kovų po 1 minutę su įvairaus lygio kovotojais. Išlaikius 1 DAN suteikiama teisė užsirišti juodą (meistro) diržą su 1 auksine juostele. Ir taip prasideda nauja kelionė meistro lygyje. Pasaulinėje karatė organizacijoje (WKO) yra paskelbta oficialių 10 danų, bet aukščiausias, paskutinis, paliktas šios sporto šakos sukūrėjui – Masutatsu Oyamai. Lietuvoje yra vos keli žmonės turintys aukščiausius 6 DAN ir keliolika žmonių turinčių 5 DAN. Dėl labai didelio populiarumo šalyje turime labai didelį būrį 1-4 DAN meistrų tarp kurių yra ir kuršėniškiai.

Simboliška, kad pirmuosius juodus diržus apsigynė kiokušin karatė pradininkai Kuršėnuose Vygandas Milieška ir Egidijus Jankus, šiuo metu jie abu yra pasiekę 2 DAN lygį, taip pat kaip ir šiuo metu klubui vadovaujantis Valdemaras Mitkus. Klubo trisdešimties metų gyvavimo proga (2024 m. rugpjūčio 3 d.), Kuršėnuose išugdytų juodų diržų gretas papildė Emilija Lidytė, anksčiau pirmus DAN apsigynė: Vismantas Anglickas, Vakaris Kaveckas, Eimantė Laucevičienė, Emilija Lidytė, Domas Urnikis ir Vilius Tarasevičius, kuris šiuo metu aktyviai tęsia sportinę karjerą „Kudo“ sporto šakoje ir yra pasiekęs 3 DAN meistro lygį. Aukščiausią 4 DAN meistro diržą 2023 metų rudenį Japonijoje apsigynė kuršėniškis, šiuo metu sportuojantis Kaune – Artūras Samulis.

„Baltas diržas yra tas pats juodas diržas tik tas kuris nepasidavė“.  Šis pasakymas labai tinka, nes tie kurie pasiekia pirmą DAN tai labai maža procento dalis iš visų bandžiusių, o labiausiai gaila dėl tų kurie tikslo siekti nustojo likus 1 arba 2 žingsniams. Visi tie, kurie pasiekė savo užsibrėžtų tikslų ir  sugebėjo išsikelti naujų, taip pat sėkmingai įveikia iššūkius ir gyvenime. Taigi, kaip ir minėjome tai ne sporto šaka, tai gyvenimo būdas.

Jei jūs ar jūsų šeimos narys, pažystamas nori išbandyti kiokušin karatė visų lauksime naujai formuojamose grupėse, rugsėjo mėnesį Sporto mokyklos pastate įsikūrusioje karatė salėje. (Liepų al. 15).  „Stiprus tas, kuris moka nugalėti save“ – taigi, laimėk pirmą kovą – išdrįsk ir ateik!

Valdemaras Mitkus

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>