Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centrui Kuršėnuose nupirkti du automobiliai

Į Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centrą atvyko du nauji automobiliai, skirti labai svarbioms Šiaulių rajono gyventojams – slaugos paslaugoms namuose teikti. Šiaulių rajono savivaldybės vicemeras Eimantas Kirkutis drauge su įstaigos vadove ir kolektyvu pasitiko naujuosius pirkinius. Pasidžiaugta, kad pastaruoju metu iš Savivaldybės biudžeto ir pačios įstaigos lėšų padaryta ir dar planuojama padaryti reikalingų darbų, remontų ir įdiegti reikalingų naujovių.

Slaugos paslaugos namuose – prioritetinė sritis

Rajono tarybai tvirtinant 2024 metų Šiaulių rajono savivaldybės biudžetą Sveikatos centrui buvo paskirti 45 tūkst. Eur naujų automobilių, kurie būtų naudojami teikti slaugos paslaugas Šiaulių rajono gyventojams namuose, pirkimui. Sveikatos centro vadovės Zitos Jablonskienės teigimu, už Savivaldybės paskirtą sumą išėjo įsigyti du Škoda markės automobilius.

Pasak Zitos Jablonskienės, slaugos paslaugos namuose Šiaulių rajono gyventojams yra teikiamos, tačiau, atsižvelgiant į poreikį, – turi būti plečiamos. Medikai į namus vyksta gerokai nusidėvėjusiais automobiliais, be to, pagal teikiamų paslaugų kiekį nebepakanka turimų senų automobilių. Taip pat centras didins ir darbuotojų, teikiančių slaugos paslaugas namuose, skaičių, nes slaugos paslaugos namuose tampa prioritetine paslaugų rūšimi, ypač atokių gyvenviečių teritorijose.

Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centro vadovės teigimu, šiuo metu eilių gauti slaugos paslaugą nėra.

Poreikį slaugos paslaugoms namuose nustato šeimos gydytojas

Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centro vadovės Zitos Jablonskienės teigimu, gyventojams slaugos paslaugų teikimą namuose nustato šeimos gydytojas.

„Šeimos gydytojas parašo siuntimą slaugos paslaugoms namuose pagal žmogaus sveikatos būklę. Ši paslauga gali būti teikiama lengvą, vidutinį ar sunkų slaugos poreikį turintiems asmenims, taip pat asmenims po ligos bei vyresnio amžiaus žmonėms, kurių sutrikęs savarankiškumo lygis“, – sakė sveikatos centro vadovė.

Ši paslauga gyventojui yra nemokama, ji finansuojama Privalomojo sveikatos draudimo lėšų.

Gyventojams namuose gali būti teikiamos ir medicininės, ir socialinės paslaugos, taip pat pasirūpinama asmens higiena, aplinka.

„Slaugytoja stebės, kada baigiasi išrašyti vaistai, pasirūpinti, kad išrašytas reikiamas receptas, o vaistai pristatyti į namus“, – teigė centro vadovė.

Sveikatos apsaugos ministerijos siekis yra, kad kuo daugiau žmonių paslaugas gautų namuose, o ne stacionare, todėl Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centre dirbantys šeimos gydytojai taip pat yra raginami skirti slaugos paslaugas namuose, o ne įstaigoje. Taip suteikiama galimybė žmonėms, kurie dar ne visiškai praradę savarankiškumo, gyventi savo namuose, savo aplinkoje.

„Palaikomojo gydymo ir slaugos stacionare mes turime laukiančiųjų eilę, o teikti paslaugas namuose kol kas eilės tikrai nėra“, — pabrėžė centro direktorė Zita Jablonskienė.

Sveikatos centre – daug teigiamų pokyčių

Šiaulių rajono savivaldybės sveikatos centre, pasak jo vadovės Zitos Jablonskienės,  pastaraisiais metais atlikta daug darbų ir vyko teigiamų pokyčių.

„Centro padaliniuose intensyviai vyksta remontai. Kuršėnų ligoninėje remontuojamos laiptinės, kurios nebuvo remontuotos nuo pastatymo. Taip pat tvarkomi ligoninės pamatai, uždėtas naujas pastato stogas, įrengta saulės jėgainė. Iš dalies remiant Savivaldybei bei pačiai įstaigai prisidėjus 200 tūkst. Eur, suremontuoti Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus antrasis ir trečiasis aukštai. Akivaizdžiai pagerėjo sąlygos ir dienos stacionare, taip pat nupirkta papildomos įrangos“, – vardijo centro vadovė Zita Jablonskienė.

Baigtas remontuoti Bridų medicinos punktas, kuris yra bendrame renovuotame pastate su kultūros įstaiga. Pasak Zitos Jablonskienės, netrukus Bridų medicinos punktas pradės darbą, tikimasi, kad jį remontuojant mieste prisirašę gyventojai sugrįš gydytis į šalia esančią medicinos įstaigą.

„Kadangi Ginkūnų šeimos gydytojo kabinete daugėja prisirašiusiųjų skaičius, Šiaulių rajono savivaldybė rengiasi ir statys modulinį pastatą Ginkūnų šeimos medicinos punkto plėtrai“, – džiaugėsi Z. Jablonskienė.

Pasak centro vadovės, didmiesčio poliklinikos perpildytos, tad pacientams pas šeimos gydytoją tenka laukti, o rajone eilių, pavyzdžiui, prasitęsti vaistus ar gauti siuntimą nereikia ilgai laukti.

„Taip pat ir patekimas pas specialistus yra daug greitesnis Kuršėnuose, kur dirba praktiškai visų specialybių gydytojai – kardiologai, LOR, onkologai, ginekelogai, akių ligų specialistai. Puikus urologas atvyksta iš Klaipėdos. Pradeda dirbti puiki gastroenterologė. Taigi į Kuršėnus pas kardiologus atvyksta pacientai ne tik iš Akmenės, Mažeikių, bet ir iš Neringos, Klaipėdos ir kitur. Perkame iš Savivaldybės biudžeto lėšų du echoskopus – taigi tikrai teikiame geras paslaugas“, – sakė Zita Jablonskienė.

Sveikatos centro vadovės teigimu, dar šiemet planuojama suremontuoti įstaigos pajėgomis Pakapės medicinos punktą, taip pat vyksta viešieji pirkimai dėl Žarėnų medicinos punkto remonto.

Pagal Savivaldybės gydytojų rėmimo programą rajono sveikatos centre pradėjo dirbti viena nauja gydytoja, šiuo metu įstaigoje dirba rezidentė, o įstaiga yra gavusi leidimą   Kauno sveikatos mokslų universiteto šeimos gydytojų rezidentūros bazei. Rajono sveikatos centras yra pateikęs prašymus čia steigti ir Vilniaus universiteto šeimos gydytojų, odontologų ir geriatrijos gydytojų rezidentūros bazę.

Šiaulių rajono savivaldybės mero patarėja Rita Žadeikytė

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>