Šiaulių rajono policijos pareigūnai rūpinasi saugiomis Kalėdų ir naujametinėmis šventėmis

Vykdant Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko nurodymą bei siekiant užtikrinti viešąją tvarką, žmonių ir eismo saugumą, turto apsaugą, teisės pažeidimų prevenciją, Kalėdų bei Naujųjų metų švenčiu metu, Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnai aptarnaujamoje teritorijoje organizuoja papildomas prevencines priemones.

Pareigūnai susitiks su Šiaulių rajono viešų masinių renginių organizatoriais, aptars renginių organizavimo ir saugumo klausimus, kad galėtų numatyti papildomas priemones žmonių ir eismo saugumo užtikrinimui.

Prekybos įmonių, gavusių leidimus prekiauti alkoholiniais gėrimais renginių metu, atstovams bus primenama atsakomybę už Alkoholio ir tabako kontrolės įstatymo pažeidimus. Policija prekybos atstovų reikalaus, kad nepilnamečiams nebūtų parduodami, nuperkami ar kitaip perduodami alkoholio ir tabako gaminiai. Pareigūnai suaktyvins prekybos įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais, įskaitant alų, kontrolę, siekiant, kad alkoholiniai gėrimai, parduodami masiniuose renginiuose, nebūtų pilstomi į stiklinę tarą.

Policija organizuos susitikimus su seniūnais bei rekomenduos jiems, kad viešų masinių šventinių renginių metu tamsiu paros metu kaip įmanoma daugiau gatvių ir žmonių susibūrimo vietų būtų apšviestos.

Viešosios tvarkos užtikrinimui masinių renginių metu sustiprinimui, pagal poreikį bus pasitelkti policijos rėmėjai, Šaulių sąjungos nariai.

Užtikrinant viešąją tvarką svarbus dėmesys bus skiriamas į alkoholio ir narkotikų vartojimą paauglių ir jaunimo tarpe. Pareigūnai atkreips dėmesį į teisės pažeidimus susijusius su akcizais apmokestintų prekių neteisėta apyvarta, taip pat kitus prekybos taisyklių pažeidimus. Minėtiems pažeidimams užkardyti bus organizuojamos tikslinės priemonės.

Šiaulių rajono policijos pareigūnai numato prie barų, kavinių, visą parą dirbančių prekybos vietų, masinių žmonių susibūrimo vietų organizuoti reidus, skirtus transporto priemonių vairuotojų blaivumui, galimam apsvaigimui nuo narkotikų ar kitų psichiką veikiančių medžiagų tikrinti.

Šventiniu laikotarpiu bus sudarytos papildomas policijos operatyvinės reagavimo ir dokumentavimo grupės, kurios prireikus operatyviai galėtų išvykti į įvykio vietą.

Policijos darbuotojai nuolat palaikys ryšį su kelius prižiūrinčiomis tarnybomis, seniūnijomis bei kitais subjektais, galinčiais pagelbėti ekstremaliais atvejais. Susidarius nepalankioms eismo sąlygoms, imsis prevencinių priemonių saugiam eismui užtikrinti.

ŠIAULIŲ RAJONO POLICIJA PRIMENA: Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 178 straipsnis „Alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba girto pasirodymas viešosiose vietose“ numato, kad alkoholinių gėrimų gėrimas viešose vietose (gatvėse, stadionuose, skveruose, parkuose, visų rūšių visuomeniniame transporte ir kitose vietose, išskyrus prekybos ir viešojo maitinimo įmones, kuriose savivaldybių tarybų ar savivaldybių administracijų direktorių leista pardavinėti alkoholinius gėrimus išpilstant), arba girto pasirodymas viešosiose vietose, įžeidžiant žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę, – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 50 Lt. Didesnės baudos numatytos asmenims, už šio nusižengimo pakartotinumą. Jeigu nustatoma, kad asmuo piktnaudžiauja alkoholiu antrą ar trečią kartą per metus (nuo paskutinės nuobaudos paskyrimo), jam gali grėsti bauda iki 300 litų arba netgi gali būti paskirtas administracinis areštą iki trisdešimties parų.

Asmenims iki 18 metų draudžiama vartoti ar net su savimi turėti bet kokio stiprumo alkoholinius gėrimus, už tai yra skiriamos administracinės nuobaudos tiek patiems nepilnamečiams, tiek jų tėvams, globėjams ar rūpintojams. Pažymėtina, kad priešingai negu suaugusiems asmenims, nepilnamečiams iki 18 metų alkoholinius gėrimus vartoti ar su savimi turėti griežtai draudžiama net ne viešoje vietoje (kavinėje, bare ar kitoje vietoje, kur paprastai vartojamas alkoholis) taip pat kartu su suaugusiais asmenimis.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1781 straipsnyje „Asmenų iki aštuoniolikos metų alkoholinių gėrimų vartojimas ar jų turėjimas“ numatytos administracinės nuobaudos nepilnamečiams ne tik už alkoholinių gėrimų vartojimą, bet ir turėjimą. Straipsnis nustato, kad asmenų iki 16 metų alkoholinių gėrimų ir kitų svaigalų, pagamintų naudojant spiritą, vartojimas ar jų turėjimas užtraukia baudą tėvams arba globėjams (rūpintojams) nuo 50 iki 100 litų. Asmenų nuo 16 iki 18 metų alkoholinių gėrimų vartojimas ar jų turėjimas užtraukia baudą nuo 30 iki 50 litų. Jei nustatoma, kad asmenys nuo 16 iki 18 metų pakartotinai per vienerius metus po administracinių nuobaudų paskyrimo, taip pat su savimi turi ar vartoja alkoholinius gėrimus, jiems gali grėsti bauda nuo 50 iki 100 litų. Jei pažeidimas pakartotinai padaromas trečią kartą, bauda gali siekti iki 300 litų.

Asmenys, nuperkantys ar kitaip perduodantys nepilnamečiams alkoholį, taip pat gali būti baudžiami administracine tvarka. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 180 straipsnis „Alkoholinių gėrimų nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiui, nepilnamečio nugirdymas“ numato asmenims, nuperkantiems ar kitaip perduodantiems alkoholinius gėrimus nepilnamečiams, administracinę baudą nuo 100 iki 500 Lt. Tokio pat dydžio bauda gresia ir asmenims kartu su nepilnamečiais vartojantiems alkoholinius gėrimus.

POLICIJA PATARIA GYVENTOJAMS: švenčių metu, išvykdami iš savo gyvenamųjų patalpų, norėdami apsaugoti savo turtą, kad jūsų turtas būtų saugus, pirmiausia pasikalbėkite su savo kaimynais saugumo tema, tarpusavyje pasikeiskite namų ir darbo telefonais, organizuokite vėlai grįžtančių namiškių ir kaimynų pasitikimą, tinkamai apšvieskite namų išorę, pasirūpinkite durų, langų, rūsių, kitų pagalbinių patalpų langų sandarumu, niekada neišjunkite savo telefono.

O jei vis tik nelaimė įvyko, radote išlaužtas ar atidarytas duris, tai patys į vidų neikite ir neieškokite, kas pavogta, o iš artimiausio telefono skambinkite policijai.

POLICIJA PATARIA IR PRAŠO: neištrypkite, neištrinti, nesunaikinti nusikaltėlių pėdsakų, nepalikite bereikalingų savo pėdsakų, saugokite įvykio vietą.

Šiaulių rajono policija linki visiems gyventojams ramių ir saugių švenčių.

Šiaulių apskrities VPK Šiaulių rajono policijos komisariato informacija

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>