Kuršėnų politechnikos mokykla – Lietuvos etninio paveldo varžytuvių sūkuryje (nuotraukos)

Jau tapo tradicija, kad  kiekvienais metais dalyvaujame Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo konkurse, kuriame varžosi visų šalies regionų profesinių mokyklų komandos. Šių metų varžytuvių tema – darbo šventės. Šiemet Žemaitijos regiono konkurso dalyviai susirinko mūsų mokykloje, todėl teko ne tik ruoštis varžytuvėms, bet ir deramai priimti svečius.

Etnokultūra tampa mūsų kasdienio darbo dalimi, vis dažniau integruojama į ugdymo procesą. Be sąsajų su etnokultūra turbūt neįsivaizduojamas nei staliaus, nei virėjo specialybių mokinių paruošimas, nei neformaliojo ugdymo veikla. Iniciatyvos rengtis varžytuvėms ėmėsi projekto „Idėjų harmonija ir renginių organizavimas“ vadovė Felicija Pigulevičienė ir neformaliojo ugdymo būrelio „Ritminės judesio improvizacijos“ vadovas Linas Laureckis, kuris, beje, puikiai pažįsta Kuršėnų kraštą ir jo tradicijas. Diskusijose gimė daug idėjų, tačiau galiausiai buvo nuspręsta pasirinkti naktigonės temą. Komandos branduolį sudarė penki vaikinai: Mykolas Dankis, Domantas Klabrauskas, Aurimas Selenis, Karolis Venclovas, Dovydas Pocius ir jiems talkinusi virėjo specialybės mokinė Viktorija Duseikaitė.

Iš tiesų sumanymas pavyko – laimėta pirma vieta. Garbinga komisija buvo sužavėta vaikinų dainavimu, šokiu, vaidyba, kuršėniškių tarmės ir naktigonės nuotaikos perteikimu, o, svarbiausia, viskas buvo sulipdyta į vientisą mini spektaklį. Ne veltui komisijos nariai prasitarė, kad vaikinai turėtų sužibėti visos Lietuvos regionų varžytuvėse. Prie šios bendros sėkmės daug prisidėjo ir virėjų profesijos vyresnioji mokytoja Inga Rėvutienė, kuri kartu su mokiniais ruošė naktigonės tradicinius patiekalus. Valgius įvertinusi komisija neturėjo jokių priekaištų, tik pagyrimus.

Labai nenusiminė ir antrą vietą užėmusi Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriaus komanda. Jie savo krašto tarme suvaidino bulviakasio epizodą ir pristatė vaišių stalą. Dar labiau svečiai nudžiugo sužinoję, kad ir juos komisija pakvietė į finalinį respublikinių varžytuvių etapą.

Komisijos nariai pasidžiaugė mokyklos svetingumu, už tautinio paveldo puoselėjimą apdovanojo mokyklos direktorę Reginą Rupšienę bei kitus renginio dalyvius. Etnokultūros paveldo ekspertai konsultavo ir davė gerų patarimų komandoms, kad  kuo geriau sektųsi pasirodyti visos Lietuvos regionų finaliniame etape, kuris vyks lapkričio 27 dieną Vilniuje.

Nerijus Maskaliovas,
vyr. lietuvių kalbos mokytojas

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>