XVIII Jurginių diena Raudėnuose švietė saule ir skambėjo etnošurmuliu (nuotraukos)

Aštuonioliktąjį kartą organizuota Netradicinio mokymosi diena „Partneriškas mokymasis atvirose ir dinamiškose erdvėse. Šiaulių rajono vaikų ir jaunimo – liaudies kūrybos atlikėjų šventė-konkursas „Jurja“. XVIII Jurginės Raudėnuose“ šįkart buvo išskirtinai dosniai apdovanota ir saulės spinduliais, ir dalyvavusiųjų gera nuotaika, žingeidumu bei aktyvumu.

Jau pilnametystės sukaktį pasiekęs renginys per daug metų suformavo ir išgrynino tiek savo tradicijas – integruojančias ir senuosius Jurginių papročius, ir šiandienos žmogaus gyvenimo būdą bei vertybių aktualijas, tiek veiklos formas – netradicines pamokas, kūrybines dirbtuves, kas antrus metus vykstančią šventę-konkursą „Jurja“, Jurgines, folkorinių šokių vakaronę, edukacijas ir socializacijos žaidimus bei kt., tiek sklandų bei bendruomenišką visų jį rengiančių institucijų darbą – Šiaulių r. Raudėnų mokyklos-daugiafunkcio centro, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro, ŠRSKC Raudėnų filialo, Raudėnų bibliotekos, Raudėnų seniūnijos, VO „Raudėnų bendruomenė“ ir kt.

Šiaulių rajono vaikų ir jaunimo – liaudies kūrybos atlikėjų šventėje-konkurse „Jurja“ dalyvavo 11 liaudies kūrybos atlikėjų iš ŠRSKC Raudėnų, Verbūnų, Bazilionių filialų Kurtuvėnų salės, Kuršėnų „Eglutės“ ir Gruzdžių lopšelių-darželių. Šventės-konkurso komisija – ŠRSKC direktoriaus pavaduotoja Rolanda Bitienė, EKTAC direktorė, ŠRSKC folkloro ansamblio „Nesenstantys širdimi“ vadovė Birutė Poškienė, ŠRSKC Gilaičių filialo meno vadovė, tradicinio muzikavimo puoselėtoja Kristina Lučinskaitė – akcentavo, kad „Jurja“ – tai ir pasiruošimas respublikiniam konkursui „Tramtatulis“, ir liaudiško dainavimo, tradicinio muzikavimo, tarmiško pasakojimo tradicijų puoselėjimas, ir tiek prasminga, tiek darbo ir gebėjimų reikalinga saviraiškos forma bei nuoširdžiai dėkojo ir vaikams dalyviams, ir juos ruošiantiems vadovams, mokytojams, auklėtojams. Šiaulių rajono vaikų ir moksleivių lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų šventės-konkurso „JURJA“ laureato diplomai įteikti:

  1. Geriausiai pasakotojai 3-7 metų amžiaus grupėje Luknei Klapatauskaitei, 6 metai

Šiaulių r. Gruzdžių lopšelis-darželis ,,Puriena“, vad. Vida Šulnienė

  1. Geriausiai pasakotojai 5-12 kl. amžiaus grupėje Smiltei Mažeikaitei, 13 metų

Šiaulių raj. sav. kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos-daugiafunkcio centro jungtinis folkloro ansamblis „Gerviki“, vad. Jovita Lubienė

  1. Geriausiai dainininkei 3-7 metų amžiaus grupėje Paulinai Urbonavičiūtei, 7 metai

ŠRSKC Verbūnų filialo folkloro ansamblis „Rugelis“, vad. Ona Baranauskienė

  1. Geriausiai muzikantei 1-4 kl. amžiaus grupėje Aistei Ramančionytei, 10 metų

ŠRSKC Bazilionų filialo Kurtuvėnų folkloro ansamblis „Kurtuove“, vad. Edita Ramančionienė

  1. Geriausiai muzikantei 5-12 kl. amžiaus grupėje Dangerutei Mikėnaitei, 12 metų

ŠRSKC Bazilionų filialo Kurtuvėnų folkloro ansamblis „Kurtuove“, vad. Edita Ramančionienė

Netradicinėse pamokose ir kūrybinėse dirbtuvėse vaikai, jaunimas ir suaugusieji gaminosi vidaus ir lauko pavasarines dekoracijas, karpė karpinius, šoko liaudiškus šokius, mankštinosi zumbos ritmu, ruošė sveikinimus ir stilizuotas bei saldžias dovanėles Motinos dienai, gilinosi į stalo serviravimo, kepinių dekoravimo subtilybes, analizavo tradicinių raštų prasmes ir įvairiomis metodikomis juos atliko ant medžio, akmens, popieriaus, žinias kartojo ir gilino integruotose dailės, gamtos pažinimo, biologijos, etnokultūros, technologijų ir kt. pamokose, varžėsi liaudiškų žaidimų ir linksmųjų estafečių rungtyse, mokėsi dailiųjų amatų, pynimo su šiaudeliais, pradinio modeliavimo, spalvino ant vandens ir kt. su Šiaulių r. Raudėnų mokyklos-daugiafunkcio centro, Kuršėnų kūrybos namų ir Všį politechnikos mokyklos mokytojais, ŠRSKC kultūros darbuotojais, bibliotekininkais, tautodailininkais.

Gražus oras ir Jurginių šventės tradicijų gausa bei patrauklumas šįkart žadino visų norą ir smalsumą ne tik Jurginių tradicijose dalyvauti išgenant gyvulius į pirmąją žalumą, apeinant javus, dalinantis tradicinę Jurginių duoną, žadinant sodą, kalbantis su žeme, verčiantis kūlio, skanaujant Jurginių kiaušinienės, žaidžiant tradicinius piemenukų lauko žaidimus, einant ratelius, bet ir tiesiog ragino ilgiau pasibūti maloniai bendraujant, maudantis saulės voniose, kvėpuojant grynu oru, stebint ir namiškių raudėniškių „Gervikis“, ir svečių folkloro ansamblių „Vieversėlis“ ir „Gasužis“ iš Šiaulių, „Šarkutis“ iš Naujosios Akmenės, „Kurtuovė“ iš Kurtuvėnų, „Diemedėlis“ iš Kuršėnų, „Gers smuoks“ ir „Smuokiuka“ iš Šilalės, „Rugelis“ iš Verbūnų linksmybes.

Ištvermingiausi ir aktyviausi Jurginių dalyviai veiklas pratęsė ŠRSKC Kuršėnuose, kur dalyvavo folklorinių šokių popietėje, skanavo tradicinės Jurginių košės, žaidė grupės ir asmenybės formavimo žaidimus, šėlo diskotekoje „Šėlsmas“.

Aštuoniolika metų vykstantis Jurginių renginys visada turi ir tęstinių bei besikartojančių veiklų ir prasmių, ir naujų, netikėtų, bet labai iškalbingų ir malonių momentų. Šiais metais juo tapo išskirtinis šventės svečias – avinukas Filipas, kurį visus metus Jurginių šventei augino, auklėjo, ruošė ir puošė mažoji šventės dalyvė Deimantė Bružaitė. Šventėje dalyvaujanti jau ketvirtus metus, ji taip laukė ir ruošėsi tradicinėms Jurginėms – organizatorių vardu nuoširdus dėkui jai, ir visiems visiems, šį darbą dirbantiems, jo prasmę ir vertę suprantantiems ir tuo tikintiems.

Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro informacija

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>