Antano Budzinsko knygos „Vienatvė– draugė mano…“ sutiktuvės autoriaus gimtojoje Šakynoje

 

Ir kai sugrįšim iš kelionių,

Pavargę ir seni labai,

Priglauski, Žeme, mūsų kūnus, 

O amžinybėj liks darbai.

 

Antanas Budzinskas eil. „Žemė“, 2002

     Šakyna – labiausiai į šiaurę nutolęs Šiaulių rajono miestelis, istoriniuose šaltiniuose minimas jau nuo XVI a. antrosios pusės

Kraštas garsėja savo senąja architektūra, savita gamta, istorine praeitimi bei žymiais krašto žmonėmis, šviesuoliais. Vienas jų – Šakynos miestelyje gimęs ir gyvenęs ir ten pat amžino poilsio atgulęs literatas, bibliotekininkas, kraštotyrininkas Antanas Budzinskas (1940–2006).

Pamėgęs knygas jau vaikystėje, paskatintas Šiaulių pedagoginio instituto dėstytojo Jono Linkevičiaus, poeto Rimanto Kluso, rašė įvairiomis temomis straipsnius, grožinius kūrinius. Parašė tris romanus, daug apsakymų, pjesių, humoreskų, epigramų. 

2002 m. publikuota nedidelė knygelė „Kur lygumos dalgį kala“, kurioje tik maža literato kūrybos dalis. Didžioji dalis jo kūrybos paveldo, ypač vaizdinga ir tarmiškai mišria šnekta parašyti romanai, apysakos, liko rankraščiuose, kuriuos jo brolis Saulius Jonas (1946–2018) su autorinėmis teisėmis perdavė mūsų bibliotekai.

Norėdami plačiau visuomenei atskleisti šį talentingą rašytoją, parengėme projektą „Neatrastas Antanas Budzinskas: literatas, kraštotyrininkas, Šakynos krašto šviesuolis“ (projekto vadovė Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Rita Nesavaitė), kurį iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, partneris – Šiaulių rajono savivaldybė. Laimėtas projektas suteikė galimybę supažindinti skaitytoją su įvairiapuse Antano Budzinsko kūryba išleidžiant jo rinktinės kūrybos knygą, papildžius ją nuoširdžiais jį pažinojusių žmonių atsiminimais. Siekta A. Budzinską atskleisti ne tik kaip kūrėją, bet ir kaip jautrų žmogų, gerą kolegą. Knygos rengėjai atrinko brandžiausius literato kūrinius, dauguma jų – niekur nepublikuoti.

Knygą „Vienatvė – draugė mano…“ sudaro trys dalys – paties autoriaus įvairiapusė kūryba, amžininkų prisiminimai bei išsami bibliografijos rodyklė.

 Tikimės, kad ši knyga taps ne tik prasminga dovana, bet ir savitu atminties paminklu šio Šiaurės Lietuvos šviesuolio gerbėjams, pasitinkant jo 80-ąsias gimimo metines.

Lapkričio 14 d. (ketvirtadienį) 14 val. Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Šakynos filialo salėje vyks popietė „Gyvenimo mano kelionėj tiek brastų buvo, seklumų…“, skirta Antano Budzinsko knygos „Vienatvė – draugė mano…“ pristatymui.

Knygą apžvelgs ir prisiminimais dalinsis: Almantas Šlivinskas, vienas iš knygos sudarytojų, Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos l. e. p. direktorės pavaduotojas; Jurgita Kriščiūnienė, Šakynos mokyklos lietuvių kalbos mokytoja; Dalia Karpavičienė, žurnalistė. 

Gerą nuotaiką kurs: Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro Šakynos filialo meno vadovų Rimanto Mickevičiaus ir Alfonso Giedros literatūrinė-muzikinė kompozicija,  Šakynos filialo Žarėnų salės humoro grupė „Epidemija“, Piktuižių bendruomenės moterų ansamblis.

Veiks Antano Budzinsko rankraščių ir spaudinių paroda „Užrašytas gyvenimas“.

Maloniai kviečiame dalyvauti. 

Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite pasinaudoti HTML žymomis ir atributais:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>